Holistic Pulsing

Holistic Pulsing is een zachte behandelwijze, waarbij het lichaam op een speelse, natuurlijke manier in beweging wordt gebracht. Het lichaam wordt gepulst in een op de persoon afgestemd ritme. Kleine en grotere pulsen stromen als golfjes door het hele lichaam. De pulsen kunnen gecombineerd worden met wiegende, rollende en strekkende bewegingen. U ligt hierbij gekleed op een massagetafel.

Luisteren naar je lichaam; je grenzen en je mogelijkheden.
Door de groeiende ontspanning en de bewustwording kun je steeds beter gaan luisteren naar de stem van je eigen lichaam. Daar waar de bewegingen niet meer als prettig ervaren worden, ligt de grens! Holistic Pulsing creëert mede door de zorgvuldigheid een veilige omgeving waarin je steeds dichter bij jezelf kunt komen en je eigen grenzen gaat ervaren. Je wordt uitgenodigd om naar ze te luisteren en ze aan te geven. Door het spelen met je grenzen, leer je ze steeds beter kennen en je erop af te stemmen, waardoor je ruimte creëert voor nieuwe ervaringen.

De spanningen kunnen op steeds dieper niveau losgelaten worden. Het lichaam opent zich en kan steeds meer de stroming, de tintelingen, de golfbewegingen en het genieten toelaten.


Een ogenschijnlijk eenvoudige behandelwijze.
Holistic Pulsing werkt niet probleemgericht. De ingang is ontspanning en bewustwording, zodat de pulsee zelf kan gaan ervaren wat er gebeurt in zijn lichaam. Een cursist zei het ooit heel treffend: Holistic Pulsing is een ogenschijnlijk eenvoudige techniek die op een verrassende wijze ‘alle stukjes weer op z’n plaats laat vallen’.

Een pulsee beschreef haar ervaringen als volgt:
Het gepulst worden vind ik lichamelijk heerlijk ontspannend. Ik denk dat het veel verder gaat. Soms moet ik even huilen en Joost mag weten waarom, dat vraag ik me ook niet af. Tijdens de eerste sessie kreeg ik het gevoel dat ik mijn lijf meer ging bewonen, meer aanwezig was daarin. Na afloop voelde ik me verstild. De volgende sessie voelde ik op een heel diep niveau dat ik er mag zijn. De derde sessie was lichter, vrolijker. Ik kreeg oude herinneringen aan hoe ik als kind plezier had in wat mijn lijf kon: rolschaatsen, koppeltje duiken. Het voelde alsof het plezier weer terug mocht of kon komen. De vierde sessie was puur genieten, me nog dieper overgeven. Het was weldadig. En na iedere sessie hetzelfde intense gevoel van verstilling.

Water
Naast het heel specifieke ritme van Holistic Pulsing en het gevoel van veiligheid, dat ontstaat door de zachtheid en het luisteren naar de grenzen, speelt water een grote rol. Ons lichaam bestaat voor ongeveer 80% uit water. De grote kracht van water is het vermogen om overal in het lichaam zijn weg te vinden.

Tijdens een sessie worden door de stromende en golvende bewegingen de vloeistoffen in het lichaam in beweging gebracht. Hierdoor worden alle lagen in ons geraakt en tot een harmonisch geheel geïntegreerd. Tevens stimuleert het de doorstroming van de lichaamsvochten en bevordert het de afvoer van afvalstoffen. Waar spanningen zijn, worden afvalstoffen vastgehouden en is er geen doorstroming. Als spanningen losgelaten worden, komen ook vastgehouden afvalstoffen vrij.
Drinken is belangrijk na een sessie, zodat de afvoer optimaal geactiveerd wordt.

Holistic Pulsing werkt lang door
De helende werking van Holistic Pulsing houdt niet op als er gestopt wordt met pulsen, de stroming wordt dan vaak zelfs intenser gevoeld. Het is dan ook belangrijk om na een sessie de tijd te nemen om te blijven liggen om na te voelen. Sommige mensen voelen de nawerking nog enkele dagen.

De behandeling
Holistic Pulsing kan bij vrijwel iedereen toegepast worden, een behandeling zal nergens pijnlijk zijn. Een sessie duurt ongeveer een uur.

Holistic Pulsing is een opzichzelfstaande behandelmethode, maar kan ook gecombineerd worden mét en als waardevolle ondersteuning dienen voor andere methoden. Hierbij kan gedacht worden aan fysiotherapie, reinigingskuren, acupunctuur, focussen, psychotherapie, reiki, shiatsu, massages e.a. Ook als nazorg bij ingrijpende ziekteprocessen kan Holistic Pulsing helend werken.

Holistic Pulsing is ontwikkeld in Nieuw Zeeland door Tovi Browning, tevens auteur van het boek ‘Holistic pulsing’, uitgeverij Ankh-Hermes bv ISBN 90 202 43357. Twaalf jaar geleden is Holistic Pulsing geïntroduceerd in Nederland en langzaam maar zeker krijgt het steeds meer bekendheid. Zowel in de natuurgerichte als in de reguliere gezondheidszorg groeit de belangstelling en wordt Holistic Pulsing steeds meer ontdekt en toegepast.