Nierkompres

De nieren zorgen voor evenwicht in de vochthuishouding. Zij doen dit door het overtollige vocht en een overschot aan afvalstoffen af te voeren. De nieren filteren het bloed en halen eruit wat er niet in moet zitten.

Het gefilterde bloed (urine) gaat via de urineleiders naar de blaas, die van tijd tot tijd wordt geleegd.

Beweging is zowel bij water als gevoel belangrijk. Water wat niet stroomt vertroebelt of verdampt.

Emotie betekent in beweging zijn. Een typisch kenmerk van emoties is dat ze stromen.

De nieren regelen dus niet alleen de vochthuishouding, maar ook de emotionele huishouding.

Lichaamsvocht kan niet alleen door bijvoorbeeld slechte voeding verontreinigd worden, maar ook door niet goed verwerkte emoties.

De ogen zijn de overloop van de nieren; huilen is een acute emotionele ontgifting als de nieren het niet meer aankunnen.

Nieren krijgen het vooral zwaar te verduren bij niet goed verwerkte emoties die ontstaan in relaties zoals huwelijk en belangrijke vriendschappen.

Dan is het een weldaad om de nieren met een warm kompres  te verwennen, dit werkt verwarmend en creëert een diepe rust.

Dit kompres wordt doordrenkt  met heet gemberwater.

Gember is een plant met een kruidig, verwarmend aroma. De wortel van de plant wordt in de keuken gebruikt en in de geneeskunde. Je kan hem vers of gedroogd kopen, in poedervorm, als tinctuur of als etherische olie.

De eigenschappen van gember zijn o.a.: stimuleren van de bloedcirculatie; ontgift en reinigt het lichaam.

De zeer warme kompressen worden op de rug ter hoogte van de nieren aangebracht. Hier overheen komt een handdoek en daarop wordt een hete kruikenzak gelegd. Dit blijft 20 tot 30 minuten liggen. Daarna wordt de huid gedroogd en gemasseerd met sesamolie.

De intense warmte en de ontgiftende werking van de gember dringt diep door en verwarmt, ontspant en helpt het lichaam om de afvalstoffen sneller af te voeren.

Het is versterkend en zuiverend voor de nieren en bevordert de circulatie van het bloed. Het is bijzonder geschikt voor de koudere periodes en is heerlijk ontspannend.